Anhörig

Är din pappa en narkoman, din fru en alkoholist eller ditt barn en spelmissbrukare? Att vara anhörig till någon som missbrukar är ofta väldigt tungt och svårt, på flera sätt. Hur ska jag konfrontera, hur kan jag hjälpa och hur kan jag få stöd och hjälp till att leva mitt egna liv?


Så kan du få hjälp som anhörig

Anhörig

Ungefär vart femte barn i Sverige växer upp med en förälder som missbrukar.

Som anhörig till en missbrukare kan man själv behöva stöd och hjälp. Som barn till en missbrukare innebär det även större risk för problem senare i livet. I många kommuner finns det stödgrupper för barn som har en förälder med missbruksproblem.

Som barn tror man ofta att man är ensam med att ha en missbrukarförälder och man är rädd för att prata om det, men i dessa stödgrupper kan de inse att de inte är ensamma. Om du är barn till en missbrukare och är under 18 år kan du ringa till BRIS på telefonnummer 116 111 för hjälp, stöd och råd.

Det finns också många andra aktörer som kan hjälpa dig, både som vuxen och barn. Tveka inte att söka hjälp. Kom ihåg att du alltid kan kontakta din vårdcentral, därifrån kan du få en remiss till en terapeut eller till en psykolog.

Om du vill ta kontakt med andra i liknande situation eller bara behöver prata med någon finns det:

Så kan du hjälpa din närstående

Om du misstänker att någon i din närhet lider av ett missbruk ska du konfrontera personen. Vanliga tecken och symptom på ett alkoholmissbruk kan vara:

  • Personen luktar ofta alkohol
  • Personen har svårt att koncentrera sig på jobbet eller i skolan
  • Person är rastlös, nervös, irriterad och nedstämd
  • Personen gör bort sig när han/hon dricker och kommer dagen efter inte ihåg vad som har hänt
  • Personen har blivit mindre intresserad av sådant som personen förut tyckte var viktigt

När du konfronterar personen ska du inte låta anklagande. Berätta istället att du är orolig. Förbered konkreta situationer som personen har hamnat i på grund av sitt alkoholproblem. Detta är bra att ta upp och förklara om personen inte förstår vad du menar. En del kanske inte vet om sina problem än.

En del personer kan antingen förneka anklagelserna eller bli arga. Men kom ihåg att då har du i alla fall sått ett frö. Personen kanske kommer att söka upp dig senare för att be om din hjälp. Visa att det är möjligt och att du finns där.

Andra kanske blir lättade över att någon frågar, att någon bryr sig och kan hjälpa.

När personen väl erkänner och berättar om sitt missbruk kan du försöka få personen att förstå att hon eller han måste göra någonting åt sitt missbruk. Det kan även vara bra att få personen att inse att han eller hon riskerar att förlora sin familj och sina närstående om missbruket inte tas tag i.

Många tror dock att de kan ta sig ur sitt missbruk på egen hand. Många vågar inte be om hjälp eller ta emot hjälp. Visa att du finns där och att du bryr dig om personen. Lyssna.