Ny trend: tv-seriemissbruk

Studenthälsan i Lund rapporterar om en ny trend, studenter söker hjälp för missbruk av tv-serier.


låst-datorOftast söker studenterna psykisk hjälp för något annat men det visar sig under samtal med psykolog att det är serietittande som är problemet. Psykologer vid Studenthälsan i Lund pekar på lättillgängligheten som det största problemet.

När svåra eller tråkiga uppgifter staplar sig väljer vissa studenter att dränka sig i tv-serier istället. Ibland kan det handla om att se en hel säsong på en dag. Som följd blir det svårt att klara av studier och till och med ekonomin då studiemedel är beroende av studiebetyg. Dessutom påverkas det sociala livet och träning.

I dessa dagar när tv-serier ofta släpps som en hel säsong på internet snarare än ett avsnitt i veckan på tv blir internetanvändandet ett allt större problem för studenter. Forskare i USA har visat att personer som hetstittar på tv-serier är mer deprimerade, ensammare och har mindre kontroll över sitt beteende. Men kopplingen kunde inte förklara vad som var orsak och vad som var konsekvens. Alltså om personen var deprimerad och därför tittade mer på serier eller om personen tittade så mycket på serier att hen blev deprimerad.