Sverige – näst högst drogdödlighet inom EU

Detta innebär att antalet svenskar som dör av droger har mer än tredubblats på 10 år, enligt en rapport från EU:s narkotikabyrå.


Rapporten baseras på siffror från EU:s medlemsländer för år 2014. Sverige rapporterade då in 609 dödsfall, en tredubbling från 2004 då siffran låg på 188.

Den genomsnittliga dödligheten på grund av överdoser inom EU år 2014 var cirka 18 dödsfall per miljoner invånare. För Sverige var motsvarande siffra 93 dödsfall per miljon invånare.

Det enda land som är värre än Sverige är Estland som rapporterade in 113 dödsfall per miljoner invånare.

Här är statistiken på drogers popularitet inom EU.
(Klicka för att förstora)

Skärmavbild 2016-05-31 kl. 13.13.29

Sverige – blivit bättre på att spåra droger

Spårning av droger som medför dödsfall kan vara svaret till varför siffrorna ökat så kraftigt under de senaste åren, menar Socialstyrelsen i deras nyligen publicerade rapport.

Myndigheten tror även att det höga dödstalen kan vara ett tecken på att det problematiska missbruket är stort, men det kan även bero på hur landet samlar in sin statistik. Att en människa som tar en överdos till skillnad från en människa som begår självmord med hjälp av narkotika utan att tidigare testat droger är en skör gräns, vilket gör det svårt att veta vart gränsen ska dras.drogdodlighet-EU-Sverige-wp

Lösning – nässprayet naloxon

För att minska överdosdödligheten vill EU:s narkotikabyrå nu lyfta fram nässprayet naloxon. Nässprayet häver den nedsatta andningsförmågan som förekommer vid en överdos av heorin eller smärtstillande läkemedel.

Beroendekliniker i Skåne och i Stockholm vill börja dela ut nässprayen som ska vara ofarlig att inhalera. Men först måste sprayen bli godkänt av Läkemedelsverket, hur lång tid det kan ta är fortfarande oklart.

Källa: SVT